Webmagazine

totul de la @ la WWW

Prieteni pe facebook

facebook

Poti avea zeci, sute ori chiar mii de prieteni gratie internetului si mirajului retelelor de socializare. Insa pe cati dintre ei ii cunosti cu adevarat? Cam pe 150 e de parere antropologul britanic Robin Dunbar.

Numarul lui Dunbar

Iata explicatia. Potrivit profesorului de antropologie evolutiva, creierul nostru nu poate gestiona relatiile decat cu o mana de oameni.

Nu intamplator, in jur de 150 e si numarul cunoscutilor carora, de exemplu, le trimitem felicitari de Craciun. Sunt cei cu care avem o legatura stransa, bazata pe incredere si reciprocitate.

Dar ce te faci cand in lista ta de Facebook numeri prietenii cu miile? Ar putea sa schimbe lucrurile revolutia din lumea virtuala? Raspunsul este nu.

S-a schimbat ea tehologia, dar numarul prietenilor a ramas acelasi. Nu mai mult de 150. “Poti sa ai o lista cu 10.000 de prieteni pe un site de socializare. Dar marea problema este calitatea acestor relatii”, spune profesorul Dunbar.

Pe contul de Facebook poti avea maxim 5.000 de prieteni. Pentru cei mai populari dintre noi, poate fi o drama.

Una-i una, alta-i alta

Am cerut si opinia psihologului. Bogdana Bursuc ne spune ca nu trebuie sa amestecam lucrurile si ca prietenii reali nu trebuie confundati cu cei virtuali.

“Specia noastra evolueaza si structura creierului evolueaza, asa ca ne adaptam la mediu pana si relatiile. Iar prieteniile virtuale sunt un indice al evolutiei speciei”, e de parere psihologul Bogdana Bursuc.

Prietenii din viata reala sunt diferiti de cei din viata virtuala.

“Cei din lista de Facebook nu sunt prieteni sunt o retea. Si e clar ca nu poti gestiona relatia cu o mie de prieteni. Nu ti-ar ajunge zilele din an sa te intalnesti cu toti. in plus, asteptarile sunt diferite. Te gandesti ca cei din lista ta de Facebook sunt acolo sa se uite la fotografiile tale, e o altfel de legatura. Prietenii virtuali sunt judecati altfel. Iar marele beneficiu cand ai multe contacte pe retelele de comunicare e ca nu esti singur”, ne mai spune Bogdana Bursuc.

400 milioane de prieteni

Chiar la inceputul lunii, reteaua de socializare Facebook a sarbatorit sase ani de existenta si 400 de milioane de utilizatori inscrisi si care petrec in medie cam o ora pe contul lor. Dintre ei, 100 de milioane acceseaza site-ul faimoasei retelei de socializare de pe telefonul mobil.

Voi cati prieteni aveti pe Facebook? Si mai ales sunt ei prietenii vostri? Sau doar o lista cu nume?
Sursa: stiri.kappa.ro
Taguri: , , , , , , , , , , ,

Leave a Response