Webmagazine

totul de la @ la WWW

Învăţaţi despre expunere – Triunghiul de expunere

triunghiul-isoBryan Peterson a scris o carte intitulată Înţelegerea de expunere care este foarte recomandat de citit, pentru cei  care doresc să se aventureze în afara modul Auto pe aparatul de fotografiat digital şi să experimenteze cu ea setările manual.

În ea, Bryan ilustrează cele trei elemente principale care trebuie luate în considerare atunci când ne “jucam” cu expunerea, denumindu-le “triunghi de expunere”.

Fiecare dintre cele trei aspecte ale triunghiului se referă la lumină şi modul în care intră şi interacţionează cu aparatul de fotografiat.

Cele trei elemente sunt:

  1. ISO – Măsura de sensibilitate unui senzor digital aparat de fotografiat de la lumină
  2. Aperture – Mărimea de deschidere în obiectiv atunci când o imagine este luată
  3. Shutter Speed – Cantitatea de timp în care de fotografiere este deschisă

El se află la intersecţia dintre aceste trei elemente, pentru realizarea elaborata a  expunerei unei imaginii.

Cel mai important – o schimbare a valorii unuia dintre elemente va avea un impact asupra celorlalte. Acest lucru înseamnă că niciodată nu se poate izola cu adevărat doar unul dintre elementele singur, dar întotdeauna trebuie sa avem in minte si celalalte elemente.

3 Metafore pentru înţelegerea triunghiului de expunere in fotografia digitala:

Mulţi oameni descrie relaţia dintre ISO, diafragmă şi Shutter Speed folosind metafore diferite pentru a ne ajuta să intelegem cat mai bine acestea. Permiteţi-mi să vă impartasesc două. Trebuie să vă avertizez că, cele mai multe metafore – sunt departe de a fi perfecte şi sunt doar pentru motive ilustrative si o mai bună înţelegere:

shuttersFereastra

Imaginaţi-vă aparatul de fotografiat este ca o fereastră cu jaluzele care se deschide şi închide.

Diafragma(Aperture) este dimensiunea ferestrei. Dacă este mai mare, luminează mai mult şi camera devine mai luminosă.

Viteza de fotografiere(Shutter speed) este cantitatea de timp în care obloanele ferestrei sunt deschise. Cu cât le lasaţi mai mult deschide mai multa lumina vine inăuntru.

Acum imaginaţi-vă că sunteţi în interiorul camerei şi purtaţi ochelari de soare (sper că acest lucru nu este prea greau de imaginat). Ochii tăi sunt protejaţi la lumina care vine înauntru (e ca si cum este ISO scăzut).

Există o serie de modalităţi de a creşte cantitatea de lumină din cameră (sau cel puţin cât de mult se pare că există. Ai putea creşte în momentul în care sunt deschise obloanele (scăderea vitezei obturatorului), aţi putea creşte dimensiunea fereastra (Aperture creştere) sau ai putea lua de pe ochi, ochelarii de soare (a face mai mare ISO).

Ok – nu este ilustrarea perfectă – dar de idee.

Taguri: , , , ,

1 Comentariu

Trackbacks

  1. Fotografia digitala | Webmagazine

Leave a Response