Webmagazine

totul de la @ la WWW

Browserele Web – dupa 15 ani

18258Exact in urma cu 15 ani, pe data de 13 octombrie, a fost lansata varianta beta a browserului comercial Netscape Navigator. Intre anii 1991 si 1994 au mai existat cateva browsere pentru sisteme de operare Unix insa, Netscape a fost primul browser care a permis fiecarui utilizator sa vizualizeze text si imagini pe orice PC. In continuare ne-am propus sa redam 15 momente importante din istoria browserelor Web.

13 octombrie 1994

Primul browser comercial a fost lansat de Mosaic Communications Corp. – redenumita ulterior Netscape Communications Corp. Acest browser a fost denumit Mosaic Netscape 0.9 urmand ca ulterior sa fie si aceste redenumit in Netscape Navigator. Browserul a fost bazat pe codul dezvoltat de NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Versiunea 1.0 a fost lansata in 15 decembrie si s-a extins cu rapiditate in aproximativ 90% dintre PC-urile utilizatorilor de Internet. Din pacate, dupa intrarea Microsoft pe aceasta piata cu Internet Explorer, cota de piata a Netscape a scazut pana sub 1% in anul 2000.

30 aprilie 1995

La sase luni dupa lansarea Netscape Navigator, traficul web a inceput sa domine Internetul, in detrimentul celorlate activitati online (FTP, IRC, etc.). Conform masuratorilor facute de livinginternet.com traficul online avea o cota de 21% din totalul activitatiilor online, fiind urmat de traficul FTP cu 14%.

24 august 1995

Microsoft lanseaza Internet Explorer 1.0 inclus in Windows 95 Plus! Pack. Browserul a fost dezvoltat pe baza unui software licentiat de la Sypglass, care era o companie derivata din NCSA, care la randul ei era proprietara tehnologiei din spatele browserului Mosaic. Microsoft a inclus Internet Explorer in sistemul de operare si l-a distribuit gratuit. Doi ani mai tarziu, Internet Explorer avea 49% cota de piata, in timp ce Netscape a scazut la 46%.

1 ianuarie 1997

O firma din Norvegia numita Internet Opera Software a lansat Opera 2.1. Inca de atunci Opera a fost doar un jucator minor pe aceasta piata dominata de Internet Explorer. In prezent, Opera are doar 1,1% cota de piata iar ultima versiune, Opera 10, a fost lansata in 1 septembrie 2009. Totusi, Opera Mini, versiunea browserului pentru terminale mobile, pare sa aiba mai mult succes decat versiunea pentru PC-uri.

23 februarie 1998

Netscape creeaza Mozilla Organization, care va lansa prima versiune gratuita a browserului Netscape. In acea vreme, Netscape tocmai scazute la 28% cota de piata, in detrimentul Internet Explorer care castigase 69% din piata. In 2003 Mozilla Organization s-a transformat in Mozilla Foundation, o organizatie nonprofit. In 2005, compania Mozilla Corp. a creat si a distribuit celebrul browser Firefox.

18 mai 1998

Microsoft este acuzata in SUA intr-un proces antitrust ce a avut la baza monopolul pe care il avea Internet Explorer in urma distribuirii acestuia cu sistemul de operare. Statul a castigat procesul iar in urma unui apel s-a ajuns la o intelegere in 2001: Microsoft trebuie sa imparta API-urile sale cu celelalte companii. Microsoft trebuie sa se supuna acestei cereri cel tarziu pana in noiembrie 2009.

24 noiembrie 1998

AOL (America Online) anunta ca va cumpara Netscape pentru 4,2 miliarde USD. Tranzactia s-a bazat doar pe transfer de actiuni si a ajuns sa valoreze aproape 10 miliarde USD cand a fost incheiata in martie 1999. Din pacate, AOL nu a reusit sa ajute Netscape sa-si recastige cota de piata detinuta in trecut, sfarsind ca in decembrie 2007, AOL sa anunte ca va renunta la suportul pentru Netscape.

7 ianuarie 2003

Apple intra in cursa browserelor cu lansarea unei versiune beta a browserului Safari, browser ce va deveni standard pentru sistemele de operare Mac mai tarziu in acelasi an. In iunie 2007, Apple a lansat o versiune Safari si pentru Windows XP si Vista. Ultima versiune lansata este Safari 4, in iunie 2009 iar cota de piata este sub 1%.

9 februrie 2004

Mozilla Foundation lanseaza o versiune beta Firefox 0.8 care a avut un succes neasteptat. In 2004, Internet Explorer avea 87% cota de piata, insa, in sase luni dupa lansare, Firefox, a fost adoptat de multi oameni cu background tehnic si a castigat numeroase premii. Astfel, in prezent Firefox are 19,2% cota de piata.

13 decembrie 2007

Opera depune o plangere la Uniunea Europeana impotriva Microsoft. La baza acuzatiilor se afla aceeasi lege antitrust de care Microsoft a fost acuzata si in SUA. De aceasta data, insa, s-ar putea ajunge la o intelegere intre UE si Microsoft: compania nu va mai include Internet Explorer in Windows 7 ci va permite utilizatorului sa aleaga dintr-un maxim de 12 browsere in momentul in care va accesa internetul pentru prima data.

14 ianuarie 2008

Pentru prima data, in cadrul topului Cyber Security Menaces 2008 intocmit de institutul SANS, atacurile impotriva browserelor sunt situate pe primul loc. In raport se mentioneaza faptul ca atacatorii folosesc modalitati tot mai sofisticate de a exploata vulnerabilitati gasite in pluginurile browserelor (cum ar fi Flash sau QuickTime).

2 septembrie 2008

Google a anuntat lansarea browserului Chrome beta pentru Windows. In iunie 2009 au fost lansate si versiuni pentru Linux si Mac. In prezent, Chrome are 3,7% cota de piata, beneficiind de mai multa publicitate in presa decat de utilizatori reali.

19 martie 2009

Microsoft raspunde competitorilor prin lansarea Internet Explorer 8, browser ce include multe imbunatatiri fata de mai vechiul IE7. In prezent Microsoft are 68% cota de piata.

30 iunie 2009

Mozilla lanseaza versiunea Firefox 3.5 cu multiple imbunatatiri urmand ca in 16 octombrie sa apara Firefox 3.6 beta iar in 2010, Firefox 4 care va avea by default o interfata Aero asemanatoare cu interfata noilor sisteme de operare Windows Vista si 7.

13 august 2009

Fondatorul Netscape si liderul proiectului NCSA Mosaic, Marc Andreessen, mentioneaza in New York Times ca sustine un nou browser denumit RockMelt. Cu toate ca majoritatea detaliilor despre acest browser sunt in prezent doar speculatii, se pare ca browserul va fi customizat pentru imbunatatirea navigarii pe retele sociale, cum ar fi Facebook.

Sursa: PC World

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Response